wtorek, 28 września 2010

Na początek Zupa Serowa

Składniki:
  •  mięso i włoszczyzna lub rosołek z kostki (aczkolwiek nie polecam)
  • serek topiony (parówka)
  • ser żółty
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki śmietany 12% lub 18%
  • sól, pieprz, czosnek
  • groszek ptysiowy
  • natka


Postanowiłam rozpocząć zupą serową. Robiłam ją po raz pierwszy i zachwyciła mnie swoją z jednej strony łagodnością, a z drugiej intensywnością sera. Ja postawiłam na serek topiony wędzony co dodało mojej zupie ciekawego "charakteru". Myślę, że dobrze sprawdziłby się także "lazur"- następnym razem dodam go zamiast serka topionego :) 

Gotujemy wywar jak na rosół. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i miksujemy blenderem. Mięso również wyjmujemy "skubiemy". Wywar, mięso i warzywa łączymy. Śmietanę, mąkę i serek topiony mieszamy i rozprowadzamy w zupie. Ser trzemy na dużych oczkach i wrzucamy do zupy. Trzeba często mieszać, aby ser nie przywarł do dna garnka. Na koniec doprawiamy i posypujemy groszkiem oraz natką.

SMACZNEGO!