środa, 24 października 2012

BRUSCHETTA z suszonymi pomidorami i oliwkami

Bruschetta to tradycyjna Włoska przystawka, której początki sięgają XV w. Zwyczajowo to grzanka natarta czosnkiem i polana oliwą z oliwek. Ja dziś zaproponuję wersję "na bogato" :D.

Suszone pomidory, czosnek i oliwki drobno posiekać i wymieszać, dolać odrobinę oliwy w której zanurzone były pomidory, wymieszać. Do przygotowanej mieszanki dodać odrobinę fety. Tak przygotowaną masą nasmarować uprzednio przygotowane kromki chleba lub bagietki. Ja użyłam chleba wiejskiego bo innego nie miałam. Świetnie sprawdzi się ciabatta.
Piekarnik nagrzać i wstawić do niego pieczywo na około  minut. Podawać ciepłe.



 SMACZNEGO!!

 

 

środa, 17 października 2012

Jabłeczniki zapiekane z kruszonką

Dziś przedstawiam jabłeczniki zapiekane z kruszonką i rodzynkami nasączonymi w aromatycznym likierze Amaretto. Pomysł powstał po wizycie w restauracji Barracuda na Gdyńskim Bulwarze gdzie jabłecznik zaserwowano w podobnej postaci. 
Do przygotowania potrzebne będą foremki używane zwyczajowo do creme brulee.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, nie za małą. Rodzynki zalewamy amaretto i odstawiamy. Masło, cukier i mąkę wykładamy na stolnicę i mieszamy ze sobą tak aby powstały grudki oblepione cukrem i mąką, Do przygotowanych form wsypujemy pokruszone herbatniki, następnie warstwę jabłek, rodzynki w likierze a całość posypujemy kruszonką i cynamonem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę lub dłużej aż kruszonka się zarumieni.
Podajemy ciepłe.

 





             SMACZNEGO!!!

czwartek, 11 października 2012

Wariacje na temat dyni

ZUPA KREM Z DYNI ZE SZCZYPTĄ SZAFRANU PODANA Z TYMIANKOWYMI GRZYBAMI I KIEŁKAMI

Składniki:

  • dynia (1 kg)
  • 1 cebula
  • szafran (ok. 1g)
  • pieprz i sól
  • bulion warzywny (0,5 litra)
  • pieczarki (20 dag)
  • suszone lub świeże grzyby (szklanka)
  • tymianek


Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju z łyżką masła, dokładamy dynię i smażymy aż dynia się zarumieni. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości. Gdy dynia będzie miękka miksujemy na gładką masę blenderem.  Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i grzyby. Smażymy około 10 minut na koniec dodajemy tymianek.
Zupę podajemy udekorowaną grzybkami i kiełkami.



 SMACZNEGO!!!