niedziela, 23 grudnia 2012

Świąteczne pralinki z białej czekolady

Uwielbiam je, ale niestety zjadam maksymalnie jedną sztukę do kawy takie są słodkie. Wymagają niewiele pracy, są łatwe w przygotowaniu i śliczne :). 

Skład:
2 tabliczki białej czekolady
100 ml śmietanki kremówki (ja użyłam 30%)
różnego rodzaju posypki (maczek, cukier puder, pałeczki)
małe papilotki 



W garneczku rozpuszczamy czekoladę i dodajemy śmietankę. Mieszamy aż składniki się połączą przelewamy do miseczki i chłodzimy. Warto pozostawić masę w lodówce na noc i następnego dnia "ulepić" pralinki. W zależności od wielkości papilotek formujemy kole. Masa bardzo szybko się ociepla i rozpuszcza więc nasze ruchy muszą być szybkie. Kuleczki obtaczamy według uznania w posypkach i wkładamy do papilotek. Podajemy wprost z lodówki.


Inspiracja: kwestiasmaku.com