czwartek, 10 października 2013

Włoskie tartaletki

Kolejne z cyklu dań: Stoję przed otwartą lodówką i zastanawiam się co by tu zrobić na szybko z dostępnych składników" Ciasto francuskie- jest; Kiełbaski włoskie- są, Pecorino chilli- jest; Oliwki z migdałami-są, Śmietana 30% jest; Jajko - jest... no to do działa!



Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi o średnicy większej niż naczynia do zapiekania. Wykładamy nimi naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Dobrze jest ciasto czymś obciążyć wtedy nie zrobi się bąbel. W międzyczasie wszystkie składniki kroimy według uznania. Śmietankę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy ciasto francuskie się lekko podpiecze wyjmujemy miseczki i warstwowo układamy w nich składniki. Całość zalewamy mieszanką śmietankową i ponownie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy aż jajko się zetnie. Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz