piątek, 17 maja 2013

Occhi di lupo z cukinią i szparagami


Po raz kolejny potrawa sezonowa. Myślę, że tego typu dania smakują wyjątkowo gdyż można je przygotować zaledwie kilka raz do roku w trakcie sezonu na dane warzywko lub owoc. Połowa maja sezon na szparagi w pełni :) więc jedno z moich ulubionych dań ze szparagami czyli makaron- tym razem przepyszny włoski makaron Occhi di lupo czyli wilcze oczy. Do szparagów nie trzeba chyba nikogo namawiać, a jeśli tak to oprócz oryginalnego smaku szparagi charakteryzują się tym, że są bombą witaminową.

Składniki:
  • pół paczki makaronu (Garofalo- Occhi di lupo)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • cebula dymka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mascarpone
  • łyżka masła
  • sół, pieprz
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oliwy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie drobno siekamy dymkę i ścieramy cukinię razem ze skórą na tarce o dużych oczkach. Szparagi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy zdrewniałe końce lub naginamy szparagi, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Na patelni rozpuszczamy masło dorzucamy szparagi oprószamy solą i smażymy kilka minut aż będą jędrne i chrupiące. Dokładamy dymkę i cukinię. W miseczce roztrzepujemy jajko wraz z mascarpone. Makaron odlewamy. Do warzyw dokładamy ciepły makaron i zdejmujemy z ognia. Całość polewamy sosem, doprawiamy pieprzem i podajemy. 



SMACZNEGO!