wtorek, 23 lipca 2013

Pasta z bobu i jajek

Do naszych wieczornych rytuałów należy wcinanie bobu. Klasycznie czyli prosto z garnka z masełkiem i solą. Jednak wczoraj trafił nam się naprawdę niezbyt smaczny, był bardzo mączny więc o dziwo po raz pierwszy pół garnka zostało :p. Nie lubię wyrzucać jedzenia więc musiałam jakoś spożytkować ten niezbyt smaczny bobik. Zrobiłam pastę z bobu i jajek i muszę przyznać, że jest przepyszna. Wyznacznikiem smaku jest stwierdzenie męża lub jego brak- z resztą zrobię sobie kanapki do pracy :)



Składniki:
  • 400 g bobu ugotowanego i obranego
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 5 łyżek oliwy
  • pół ząbka czosnku drobno posiekanego
  • kilka oliwek drobno posiekanych
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz 
  • suszone oregano
Bób miksujemy z dodatkiem oliwy na średnio gładką masę, jajka przeciskamy przez sitko, wyciskamy sok z cytryny, dokładamy oliwki i czosnek. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem rozkruszamy oregano.

Znakomicie smakuje podana na przysmażonym na maśle chlebie ziemniaczanym i ogórkami małosolnymi!

niedziela, 21 lipca 2013

Bruschetta z pomidorową salsą i czosnkiem

Pomidorki są już pachnące i słodkie więc czas najwyższy aby z nich korzystać. Proponuję bruschettę, która jest jedną z moich ulubionych form spożywania chleba. Użyłam ciabaty z ziołami prowansalskimi. 



Składniki:
  • ciabata, bagietka lub inne ulubione pieczywo
  • dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka oliwek
  • 3 pomidory suszone 
  • oliwa z oliwek

Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu. Pomidory oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy, czosnek siekamy. Do małego garnka wlewamy oliwę i wsypujemy pomidory oraz czosnek doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilkanaście minut według upodobania do całkowitego rozdrobnienia pomidorków lub nie. Pieczywo smarujemy salsą i dekorujemy paseczkiem suszonego pomidora i oliwką.

wtorek, 16 lipca 2013

Lekki truskawkowy deser na upalne dni

Dziś szaleństwo na temat truskawek :) w lodówce miałam ricottę z terminem do dziś i kilo truskawek, wyszedł z tego pyszny deser, lekki, słodko kwaśny z ciekawą nutą bazylii i orzeźwiającej mięty.



Do przygotowania deseru potrzebne będą:
  • truskawki
  • 250g ricotty
  • dwie łyżki cukru pudru trzcinowego lub kryształków
  • sok z połowy limonki
  • garść liści bazylii i mięty
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki połowę wrzucamy do pucharków. Do miski wrzucamy ricottę, wyciskamy sok z limonki, i dodajemy cukier (jeśli nie macie cukru pudru możecie tak jak ja zwykły cukier trzcinowy w kryształkach utrzeć w moździerzu) całość mieszamy na gładką puszystą masę, którą przekładamy do pucharków. Całość posypujemy resztą truskawek oraz pociętymi liśćmi bazylii i mięty.



SMACZNEGO!!