środa, 11 września 2013

Najpiękniejsze babeczki z owocami na kremie waniliowym

Wstyd się przyznać, ale spody tych babeczek a właściwie tartaletek są gotowcami. Oczywiście można je przyrządzić samemu z kruchego ciasta. Ja z braku czasu poszłam na łatwiznę.






Składniki:
  • 8 gotowych spodów do babeczek
  • 1 budyń waniliowy
  • laska wanilii
  • 0,5l mleka
  • pół kostki masła niesolonego
  • 2 łyżki cukru
  • owoce sezonowe
  • listki mięty do dekoracji  


Do garnka wlewamy półtora szklanki mleka, wsypujemy cukier i wanilię. Wanilię uprzednio przekrawamy na pół wzdłuż i nożem wydłubujemy miękką część (maczek), zdrewniałą łodygę także dorzucamy do mleka. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budyń i dolewamy do gotującego się mleka z wanilią. Zostawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy zdrewniałe części wanilii, dokładamy masło i razem miksujemy. Tartaletki układamy na półmisku i dekorujemy przygotowanym kremem przy pomocy rękawa kuchennego. Następnie dekorujemy umytymi i osuszonymi owocami i miętą. Podajemy schłodzone.