czwartek, 20 lutego 2014

Steak House

Dziś nasz dom zamienił się w Steak House :) zawsze bałam się tego dania, że stek będzie suchy, albo zupełnie surowy. Jednak bez obaw był medium rare i smakował wyśmienicie. Był soczysty i miękki do tego talarki pieczone w piecu mmm przypomniał mi się stek jedzony w jednej z Paryskich knajpek- obłęd!




Składniki:
  • dwa 2,5 cm steki (np. z polędwicy wołowej)
  • sól
  • pieprz
  • masło ziołowe (40g)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej 
  • przyprawa do ziemniaków
Steki wyjąć z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę wysmarować oliwą. Ziemniaki przełożyć na blaszkę i oprószyć przyprawą do ziemniaków-wstawić do pieca.
Steki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Patelnie posmarować olejem i nagrzać. Steki położyć na gorącej patelni i smażyć według uznania (generalna zasada to 1 minuta na 1 cm mięsa). Należy pamiętać, że to co w steku najlepsze powinno zostać w środku więc nie należy nakłuwać mięsa ani przygniatać do patelni, powoduje to wyciekanie soków z mięsa. Po usmażeniu steki muszą odstać około 5 minut pod folią aluminiową. Po tym czasie przekładamy je na talerze i dekorujemy masłem czosnkowym, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

środa, 19 lutego 2014

cupcake pizza

Mam świetny przepis na cienką włoską pizze. Postanowiłam więc, że na sobotnią kolację będzie pizza niestety goście nie dojechali a 4 pizze na dwie osoby grozi bólem brzucha :p. Stąd pomysł na danie, które można zjeść na ciepło i na zimno, podać na kolację i jako imprezową zakąskę. Więc przedstawiam cupcake pizzę.
 



Składniki na cisto:
  • 100 g mąki pszennej (Lubella do ciast drożdżowych)
  • 30 g mąki krupczatki
  • 80 g ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
Dodatki do ciasta:
  • ser żółty
  • mozzarella
  • passata
  • czerwoną papryczkę chilli
  • oliwki zielone i czarne
  • salami lub chorizo
  • suszone pomidory
  • zioła prowansalskie
Przygotować zaczyn, w tym celu do ciepłej wody rozkruszyć drożdże dodać pożywkę w postaci cukru i łyżki mąki pszennej. Odstawić na 10 minut aż urośnie. Przygotowany zaczyn wlać do mieszanki mąki pszennej i krupczatki, dodać sól i oliwę. Rozmieszać a po połączeniu składników wyrabiać dłońmi przez kilka minut aż będzie sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce, po uprzednim przykryciu ścierką na około godzinę. Uwaga ciasto szybko obsycha więc należy je trzymać pod przykryciem.
W międzyczasie zetrzeć sery, oliwki posiekać, pokroić drobno papryczkę i kiełbaski.
Po upływie godziny, gdy ciasto wyrośnie formować kuleczki i oblepiać nimi formę na muffinki. Ciasto obsmarować passatą, obsypać ziołami prowansalskimi, wypełnić dodatkami na końcu posypać serami. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.