niedziela, 2 marca 2014

Sałatka z grilowaną piersią kaczki, mango i granatem

Sałatki to moje ulubione danie. Są kolorowe i smaczne, swoim wyglądem zachęcają do jedzenia a ja nigdy nie jestem rozczarowana. Mój mąż jak widzi sałatkę pyta: "A gdzie mięso?" No właśnie w tej sałatce jest mięso- i to jakie! Pyszna soczysta pierś z kaczki z chrupiącą skórką. Do tego słodko- kwaśny dressing śliwkowy...




Składniki:
  • dwie pojedyncze piersi z kaczki
  • molasa z granatów
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sałata (lodowa i rukola)
  • mango
  • pół granata
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka powideł sliwkowych
Przygotowanie:

Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem z każdej ze stron oraz polewamy molasą z granatów. Odstawiamy na jakiś czas (najlepiej na noc).
Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla na 20 minut. Skórka ma się zrumienić, ale mięso pozostać soczyste.
W międzyczasie na dużym półmisku rozkładamy pociętą sałatę lodową i rukolę. Mango obieramy i kroimy w fileciki. Granata przekrawamy na pół i wystukujemy owoce. 
Do szklanki wkładamy łyżkę powideł śliwkowych, sok z połowy cytryny i oliwę z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Pierś kroimy w plastry (około 0,3cm) i układamy na sałacie, pomiędzy układamy fileciki mango i obsypujemy granatem, polewamy dressingiem i podajemy ciepłe lub zimne. 
Do sałatki świetnie pasują pieczone ziemniaczane księżyce.