niedziela, 19 października 2014

Muffunki brownie z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem owocowo-czekoladowym

Nie jestem fanką słodyczy. Jak mam wybrać między ciastem, a kabanosem wybiorę kabanosa:p. Jednak muffinki browni są nieziemskie! Do tego pyszna domowa konfitura z cierpkiej czarnej porzeczki i słodziutki krem z owocowego almette i rozpuszczonej mlecznej czekolady. 





SKŁADNIKI:

Muffinki (12szt.):
  • 140g mąki pszennej                                          
  • 30g kakao decomorreno
  • 20g kawy rozpuszczalnej
  • pół łyżeczki proszku
  • pół łyżeczki sody 
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 3/4 szkl cukru
  • kieliszek amaretto
  • kostka dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • konfitura z czarnej porzeczki
Krem:
  • opakowanie almette o smaku owoców leśnych
  • tabliczka mlecznej czekolady

Sypkie składniki wsypujemy do miski. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy jajka, mleko, olej i likier. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu się składników przelewamy do miski ze składnikami sypkimi i mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto przekładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Jeśli po 20 minutach patyczek będzie mokry ustawić termoobieg i piec jeszcze 5 minut. 
Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy almette i energicznie mieszamy aż uzyskamy kremową masę. Masę studzimy.
Gdy muffinki przestygną, a krem zgęstnieje możemy zabrać się za dekorację. Z każdej muffinki za pomocą łyżeczki wydłubujemy kawałek ciasta. Do powstałej dziurki wkładamy konfiturę, następnie szprycą dekorujemy muffinkę kremem.