Składniki sałatki:
- szpinak baby
- pomidorki koktajlowe
- gorgonzola
- kiełki
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Składniki ciabatty:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 20g drożdży
- płaska łyżka soli
- łyżeczka cukru
- garść siemienia lnianego
- oliwa z oliwek
Do miski wsypać mąkę, pokruszyć drożdże, dodać wody, przypraw i siemienia (lub innych ulubionych ziaren- ja dodawałam także słonecznik czy dynie oraz zioła prowansalski). Wymieszać przez 10s do połączenia składników (nie wyrabiać!). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Szpinak umyć i osuszyć. Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone na ćwiartki pomidory oraz gorgonzolę. Całość posypać kiełkami rzodkiewki- dodadzą ostrości i polać sosem powstałym z soku z cytryny, oliwy i przypraw.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ręce wysmarować oliwą i wyjąć z miski ok. 1/3 ciasta, następnie niezbyt dokładnie je skręcić i ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Czynność powtórzyć. Ciabatki nasmarować oliwą i oprószyć ziołami prowansalskimi. Blachę wstawić do piekarnika. Ciabatty piec ok. 20 minut, pod koniec pieczenia można ustawić termoobieg aby się ładnie zezłociły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz