Składniki:
- mięso i włoszczyzna lub rosołek z kostki (aczkolwiek nie polecam)
- serek topiony (parówka)
- ser żółty
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki śmietany 12% lub 18%
- sól, pieprz, czosnek
- groszek ptysiowy
- natka
Postanowiłam rozpocząć zupą serową. Robiłam ją po raz pierwszy i zachwyciła mnie swoją z jednej strony łagodnością, a z drugiej intensywnością sera. Ja postawiłam na serek topiony wędzony co dodało mojej zupie ciekawego "charakteru". Myślę, że dobrze sprawdziłby się także "lazur"- następnym razem dodam go zamiast serka topionego :)
Gotujemy wywar jak na rosół. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i miksujemy blenderem. Mięso również wyjmujemy "skubiemy". Wywar, mięso i warzywa łączymy. Śmietanę, mąkę i serek topiony mieszamy i rozprowadzamy w zupie. Ser trzemy na dużych oczkach i wrzucamy do zupy. Trzeba często mieszać, aby ser nie przywarł do dna garnka. Na koniec doprawiamy i posypujemy groszkiem oraz natką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz