czwartek, 9 stycznia 2014

Chicken pie czyli kurczak zapiekany w kokilkach

Danie jesienno- zimowe, fantastycznie rozgrzewające i sycące, a do tego posiada cechę na którą zwracam dużą uwagę- świetnie wygląda! Ma jeszcze jedną zaletę jedząc to wytrawne ciasto najczęściej używany rąk przez to smakuje jeszcze lepiej :)

 


Składniki (4 porcje):
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 marchewki
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku
  • 2 dymki razem z zieloną częścią
  • ząbek czosnku
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sos beszamelowy*
Pierś  z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dymkę kroimy i szklimy na maśle, dodajemy posiekany czosnek i pierś. Podsmażamy i zdejmujemy z ognia, nie smażymy zbyt długo bo pierś będzie sucha. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z marchewką. Kokilki smarujemy masłem i w każdej umieszczamy warzywa, mięsko, groszek i kukurydzę uprzednio odcedzone. Całość zalewamy sosem beszamelowym. 
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o długości boku troszkę większego niż średnica kokilki tak aby z łatwością przykleić ciasto na wierzchu naszego naczynia. Tak przygotowane naczynia umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 20 minut. Uwaga na zbyt "napakowane" kokilki jeśli ciasto francuskie będzie się stykać z sosem beszamelowym może się nie upiec od środka naszego wytrawnego ciasta.


* Sos beszamelowy to uniwersalny sos, który ja wykorzystuję bardzo często w kuchni. Do jego przyrządzenia używam 2 dużych łyżek masła, 2 łyżek mąki, pół litra mleka, łyżeczkę soli, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatałowej, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Ilość składników można dostosowywać w zależności  od oczekiwanej konsystencji im więcej masła i mąki tym sos będzie bardziej gęsty. Jednak po ostygnięciu gęstnieje jeszcze mocniej. W rondelku topimy masło, wrzucamy mąkę i mieszamy, dolewamy mleko ciągle mieszając. Jeśli zrobią się grudki bez problemu powinny dać się rozmieszać na koniec dodajemy przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz