Składniki:
- dwie pojedyncze piersi z kaczki
- molasa z granatów
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sałata (lodowa i rukola)
- mango
- pół granata
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- łyżka powideł sliwkowych
Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem z każdej ze stron oraz polewamy molasą z granatów. Odstawiamy na jakiś czas (najlepiej na noc).
Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla na 20 minut. Skórka ma się zrumienić, ale mięso pozostać soczyste.
W międzyczasie na dużym półmisku rozkładamy pociętą sałatę lodową i rukolę. Mango obieramy i kroimy w fileciki. Granata przekrawamy na pół i wystukujemy owoce.
Do szklanki wkładamy łyżkę powideł śliwkowych, sok z połowy cytryny i oliwę z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Pierś kroimy w plastry (około 0,3cm) i układamy na sałacie, pomiędzy układamy fileciki mango i obsypujemy granatem, polewamy dressingiem i podajemy ciepłe lub zimne.
Do sałatki świetnie pasują pieczone ziemniaczane księżyce.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuń