czwartek, 20 lutego 2014

Steak House

Dziś nasz dom zamienił się w Steak House :) zawsze bałam się tego dania, że stek będzie suchy, albo zupełnie surowy. Jednak bez obaw był medium rare i smakował wyśmienicie. Był soczysty i miękki do tego talarki pieczone w piecu mmm przypomniał mi się stek jedzony w jednej z Paryskich knajpek- obłęd!




Składniki:
  • dwa 2,5 cm steki (np. z polędwicy wołowej)
  • sól
  • pieprz
  • masło ziołowe (40g)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej 
  • przyprawa do ziemniaków
Steki wyjąć z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę wysmarować oliwą. Ziemniaki przełożyć na blaszkę i oprószyć przyprawą do ziemniaków-wstawić do pieca.
Steki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Patelnie posmarować olejem i nagrzać. Steki położyć na gorącej patelni i smażyć według uznania (generalna zasada to 1 minuta na 1 cm mięsa). Należy pamiętać, że to co w steku najlepsze powinno zostać w środku więc nie należy nakłuwać mięsa ani przygniatać do patelni, powoduje to wyciekanie soków z mięsa. Po usmażeniu steki muszą odstać około 5 minut pod folią aluminiową. Po tym czasie przekładamy je na talerze i dekorujemy masłem czosnkowym, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz: