Składniki:
- dwa 2,5 cm steki (np. z polędwicy wołowej)
- sól
- pieprz
- masło ziołowe (40g)
- 0,5 kg ziemniaków
- olej
- przyprawa do ziemniaków
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę wysmarować oliwą. Ziemniaki przełożyć na blaszkę i oprószyć przyprawą do ziemniaków-wstawić do pieca.
Steki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Patelnie posmarować olejem i nagrzać. Steki położyć na gorącej patelni i smażyć według uznania (generalna zasada to 1 minuta na 1 cm mięsa). Należy pamiętać, że to co w steku najlepsze powinno zostać w środku więc nie należy nakłuwać mięsa ani przygniatać do patelni, powoduje to wyciekanie soków z mięsa. Po usmażeniu steki muszą odstać około 5 minut pod folią aluminiową. Po tym czasie przekładamy je na talerze i dekorujemy masłem czosnkowym, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń