Mam świetny przepis na cienką włoską pizze. Postanowiłam więc, że na sobotnią kolację będzie pizza niestety goście nie dojechali a 4 pizze na dwie osoby grozi bólem brzucha :p. Stąd pomysł na danie, które można zjeść na ciepło i na zimno, podać na kolację i jako imprezową zakąskę. Więc przedstawiam cupcake pizzę.
Składniki na cisto:
- 100 g mąki pszennej (Lubella do ciast drożdżowych)
- 30 g mąki krupczatki
- 80 g ciepłej wody
- 15 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
Dodatki do ciasta:
- ser żółty
- mozzarella
- passata
- czerwoną papryczkę chilli
- oliwki zielone i czarne
- salami lub chorizo
- suszone pomidory
- zioła prowansalskie
Przygotować zaczyn, w tym celu do ciepłej wody rozkruszyć drożdże dodać pożywkę w postaci cukru i łyżki mąki pszennej. Odstawić na 10 minut aż urośnie. Przygotowany zaczyn wlać do mieszanki mąki pszennej i krupczatki, dodać sól i oliwę. Rozmieszać a po połączeniu składników wyrabiać dłońmi przez kilka minut aż będzie sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce, po uprzednim przykryciu ścierką na około godzinę. Uwaga ciasto szybko obsycha więc należy je trzymać pod przykryciem.
W międzyczasie zetrzeć sery, oliwki posiekać, pokroić drobno papryczkę i kiełbaski.
Po upływie godziny, gdy ciasto wyrośnie formować kuleczki i oblepiać nimi formę na muffinki. Ciasto obsmarować passatą, obsypać ziołami prowansalskimi, wypełnić dodatkami na końcu posypać serami. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.
świetny pomysł :) nigdy tak nie myślałam o pizzy :)
OdpowiedzUsuńHeh, ja też nie ale najlepsze pomysły przychodzą niespodziewanie :)
Usuń