Doskonałe pożegnanie lata
Tarta z malinami to klasyka gatunku, a do tego słodki rozpływający się w ustach krem z białej czekolady i śmietanki idealnie kontrastujący z lekką kwaskowatością malin.
Kruche ciasto:
- pół kostki masła lub palmy
- 1 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- pół szklanki cukru
Krem:
- kostka białej czekolady
- 500ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- maliny
Ciasto możemy upiec dzień wcześniej, a nawet wyrobić i zamrozić. Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jeśli mamy nóż do ciasta kruchego możemy go użyć do połączenia składników. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po ochłodzeniu ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza pomiędzy blaszką, a ciastem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietankę ciągle mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i wlewamy do mieszanki śmietany i czekolady. Masa powinna stygnąć kilka godzin przed wylaniem na kruchy spód. W trakcie tężenia warto co jakiś czas zamieszać masę.
Po wylaniu masy na spód układamy na niej maliny*. Podajemy schłodzone.
*sprawdzą się także jagody lub borówki
Ta tarta pięknie wygląda. Życzę miłego popołudnia. :)
OdpowiedzUsuń