SKŁADNIKI:
Muffinki (12szt.):
- 140g mąki pszennej
- 30g kakao decomorreno
- 20g kawy rozpuszczalnej
- pół łyżeczki proszku
- pół łyżeczki sody
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 90 ml oleju roślinnego
- 3/4 szkl cukru
- kieliszek amaretto
- kostka dobrej jakości gorzkiej czekolady
- konfitura z czarnej porzeczki
Krem:
- opakowanie almette o smaku owoców leśnych
- tabliczka mlecznej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto przekładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Jeśli po 20 minutach patyczek będzie mokry ustawić termoobieg i piec jeszcze 5 minut.
Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy almette i energicznie mieszamy aż uzyskamy kremową masę. Masę studzimy.
Gdy muffinki przestygną, a krem zgęstnieje możemy zabrać się za dekorację. Z każdej muffinki za pomocą łyżeczki wydłubujemy kawałek ciasta. Do powstałej dziurki wkładamy konfiturę, następnie szprycą dekorujemy muffinkę kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz