ZUPA KREM Z DYNI ZE SZCZYPTĄ SZAFRANU PODANA Z TYMIANKOWYMI GRZYBAMI I KIEŁKAMI
Składniki:
- dynia (1 kg)
- 1 cebula
- szafran (ok. 1g)
- pieprz i sól
- bulion warzywny (0,5 litra)
- pieczarki (20 dag)
- suszone lub świeże grzyby (szklanka)
- tymianek
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju z łyżką masła, dokładamy dynię i smażymy aż dynia się zarumieni. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości. Gdy dynia będzie miękka miksujemy na gładką masę blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i grzyby. Smażymy około 10 minut na koniec dodajemy tymianek.
Zupę podajemy udekorowaną grzybkami i kiełkami.
SMACZNEGO!!!
Podoba mi się, jutro rozkrawam wieeeeelką dynię to może skorzystam z pomysłu:-)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam ravioli z dynią piżmową, ale niestety nie miałam jeszcze czasu dodać posta z tym przepisem.
OdpowiedzUsuń