czwartek, 11 października 2012

Wariacje na temat dyni

ZUPA KREM Z DYNI ZE SZCZYPTĄ SZAFRANU PODANA Z TYMIANKOWYMI GRZYBAMI I KIEŁKAMI

Składniki:

  • dynia (1 kg)
  • 1 cebula
  • szafran (ok. 1g)
  • pieprz i sól
  • bulion warzywny (0,5 litra)
  • pieczarki (20 dag)
  • suszone lub świeże grzyby (szklanka)
  • tymianek


Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju z łyżką masła, dokładamy dynię i smażymy aż dynia się zarumieni. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości. Gdy dynia będzie miękka miksujemy na gładką masę blenderem.  Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i grzyby. Smażymy około 10 minut na koniec dodajemy tymianek.
Zupę podajemy udekorowaną grzybkami i kiełkami.



 SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

  1. Podoba mi się, jutro rozkrawam wieeeeelką dynię to może skorzystam z pomysłu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam ravioli z dynią piżmową, ale niestety nie miałam jeszcze czasu dodać posta z tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń