Nic tak nie działa w mroźne zimowe wieczory jak domowa nalewka z pigwy :). Owoce
pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez,
fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny
komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C. Owoce
i nasiona pigwy posiadają wiele właściwości leczniczych, znanych od
czasów starożytnych, na różne dolegliwości i choroby przepisywał je sam
Hipokrates. Są bardzo cenione w medycynie ludowej, choć mało
wykorzystywane w celach leczniczych. Wzmacniają odporność organizmu po
długotrwałej chorobie, regenerują i wzmacniają wątrobę, mają właściwości
antybakteryjne i ściągające.
Do przygotowania nalewki potrzeba:
- około 1l pigwy oczyszczonej z nasion i drobno posiekanej
- 1 laska wanilii
- kawałek kory cynamonu
- płatki z 1 róży
- kilka goździków
- 2 spore łyżki miodu
- 300 ml spirytusu 100 ml wody lub 500 ml wódki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz