środa, 21 listopada 2012

Ravioli z imbirem i dynią

Wg mojej mądrej książki o kuchni włoskiej ravioli to małe pierożki faszerowane szpinakiem lub mięsem. Mi udało się kupić dynię piżmową* postanowiłam więc zrobić swoje pierwsze ravioli z farszem dyniowo - imbirowym. Zmodyfikowałam także ciasto dodając do niego pełnoziarnistej mąki. Wyszło więc zdrowo i pysznie!



 Składniki ciasto:
300g mąki (150 pszennej, 150g pełne ziarno Lubella)
2 jajka + żółtko
łyżeczka soli
w razie potrzeby woda 
Składniki farsz:
1 dynia piżmowa
pół cebuli
20 g startego sera Pecorino + do podania
2 łyżeczki startego imbiru
1 jajko
łyżka bułki tartej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół i wstawiamy do piekarnika na około godzinę aby ją uprażyć. Wyciągamy z pieca i rozgniatamy przy użyciu widelca lub w blenderze. Do cebuli dodać starty imbir, dynię, jajko, bułkę tartą oraz doprawić pieprzem i solą. Smażyć przez chwilkę następnie odstawić do ostygnięcia najlepiej na noc. 
Mąkę przesiać do miksera, posolić, dodać żółtko i jajka. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Uformować kulę i odstawić na jakiś czas. Ciasto podzielić na 4 części każdą mocno rozwałkować- ciasto powinna być cieniutki, ale nie może się rwać. Ciasto posmarować białkiem i nakładać w pewnych odstępach po łyżeczce farszu na połowę ciasta. Drugą połową przykryć tą z farszem. Docisną przestrzenie między farszem, radełkiem wyciąć kwadraciki. Porcję ravioli wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować około 5 minut- jeśli użyjecie mąki pszennej gotujcie 3-4 minuty. Ravioli podaję ze świeżym prawdziwym masłem i serem Pecorino.




* Dynia piżmowa- bardzo popularna na wyspach, ale w Polsce coraz bardziej dostępna. Ta odmiana dyni jest nieduża o ciekawym butelkowatym kształcie i słodko-orzechowym smaku piżma.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz