wtorek, 6 listopada 2012

ŁOSOŚ POD PESTO ROSSO Z CARPACCIO Z FIG

Dziś postawiłam na łososia. Nie wybrałam filetów bo są zdecydowanie droższe, a łososia bardzo łatwo się czyści i filetuje. Ości są na tyle duże, że nawet za pierwszym razem się uda :)

Kolejna sprawa to fantastyczne figi...sezon na nie jest krótki (a przynajmniej ich dostępność w Polskich sklepach) więc warto się nimi nacieszyć.

























Łososia czyścimy i wyjmujemy ości, następnie kroimy na 2 centymetrowe paski i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, pieprzem i rozkruszonymi w palcach chili peperoncini. Pesto mieszamy z jogurtem greckim i okładamy nim łososia. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. 
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Wykładamy na talerz i polewamy oliwą- najlepiej z chili. 
Figi myjemy i kroimy bardzo cienko. Wykładamy na talerz i polewamy dressingiem. Do jego przygotowania użyjemy oliwy z oliwek soku i skórki z limonki, łyżki miodu oraz rozdrobnionych orzechów ziemnych. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chili jalapeno. 




                     SMACZNEGO!!!!



PS. Troszeczkę powariowałam ze zdjęciami, ale mam nadzieję, że się podobają :p








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz