niedziela, 21 lipca 2013

Bruschetta z pomidorową salsą i czosnkiem

Pomidorki są już pachnące i słodkie więc czas najwyższy aby z nich korzystać. Proponuję bruschettę, która jest jedną z moich ulubionych form spożywania chleba. Użyłam ciabaty z ziołami prowansalskimi. 



Składniki:
  • ciabata, bagietka lub inne ulubione pieczywo
  • dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka oliwek
  • 3 pomidory suszone 
  • oliwa z oliwek

Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu. Pomidory oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy, czosnek siekamy. Do małego garnka wlewamy oliwę i wsypujemy pomidory oraz czosnek doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilkanaście minut według upodobania do całkowitego rozdrobnienia pomidorków lub nie. Pieczywo smarujemy salsą i dekorujemy paseczkiem suszonego pomidora i oliwką.

1 komentarz: