Pomidorki są już pachnące i słodkie więc czas najwyższy aby z nich korzystać. Proponuję bruschettę, która jest jedną z moich ulubionych form spożywania chleba. Użyłam ciabaty z ziołami prowansalskimi.
Składniki:
- ciabata, bagietka lub inne ulubione pieczywo
- dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- kilka oliwek
- 3 pomidory suszone
- oliwa z oliwek
Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu. Pomidory oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy, czosnek siekamy. Do małego garnka wlewamy oliwę i wsypujemy pomidory oraz czosnek doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilkanaście minut według upodobania do całkowitego rozdrobnienia pomidorków lub nie. Pieczywo smarujemy salsą i dekorujemy paseczkiem suszonego pomidora i oliwką.
fajny pomysł na pyszną kolację:) podobaj mi się:)
OdpowiedzUsuń