wtorek, 23 lipca 2013

Pasta z bobu i jajek

Do naszych wieczornych rytuałów należy wcinanie bobu. Klasycznie czyli prosto z garnka z masełkiem i solą. Jednak wczoraj trafił nam się naprawdę niezbyt smaczny, był bardzo mączny więc o dziwo po raz pierwszy pół garnka zostało :p. Nie lubię wyrzucać jedzenia więc musiałam jakoś spożytkować ten niezbyt smaczny bobik. Zrobiłam pastę z bobu i jajek i muszę przyznać, że jest przepyszna. Wyznacznikiem smaku jest stwierdzenie męża lub jego brak- z resztą zrobię sobie kanapki do pracy :)



Składniki:
  • 400 g bobu ugotowanego i obranego
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 5 łyżek oliwy
  • pół ząbka czosnku drobno posiekanego
  • kilka oliwek drobno posiekanych
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz 
  • suszone oregano
Bób miksujemy z dodatkiem oliwy na średnio gładką masę, jajka przeciskamy przez sitko, wyciskamy sok z cytryny, dokładamy oliwki i czosnek. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem rozkruszamy oregano.

Znakomicie smakuje podana na przysmażonym na maśle chlebie ziemniaczanym i ogórkami małosolnymi!

1 komentarz: