wtorek, 16 lipca 2013

Lekki truskawkowy deser na upalne dni

Dziś szaleństwo na temat truskawek :) w lodówce miałam ricottę z terminem do dziś i kilo truskawek, wyszedł z tego pyszny deser, lekki, słodko kwaśny z ciekawą nutą bazylii i orzeźwiającej mięty.



Do przygotowania deseru potrzebne będą:
  • truskawki
  • 250g ricotty
  • dwie łyżki cukru pudru trzcinowego lub kryształków
  • sok z połowy limonki
  • garść liści bazylii i mięty
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki połowę wrzucamy do pucharków. Do miski wrzucamy ricottę, wyciskamy sok z limonki, i dodajemy cukier (jeśli nie macie cukru pudru możecie tak jak ja zwykły cukier trzcinowy w kryształkach utrzeć w moździerzu) całość mieszamy na gładką puszystą masę, którą przekładamy do pucharków. Całość posypujemy resztą truskawek oraz pociętymi liśćmi bazylii i mięty.



SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz