środa, 17 października 2012

Jabłeczniki zapiekane z kruszonką

Dziś przedstawiam jabłeczniki zapiekane z kruszonką i rodzynkami nasączonymi w aromatycznym likierze Amaretto. Pomysł powstał po wizycie w restauracji Barracuda na Gdyńskim Bulwarze gdzie jabłecznik zaserwowano w podobnej postaci. 
Do przygotowania potrzebne będą foremki używane zwyczajowo do creme brulee.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, nie za małą. Rodzynki zalewamy amaretto i odstawiamy. Masło, cukier i mąkę wykładamy na stolnicę i mieszamy ze sobą tak aby powstały grudki oblepione cukrem i mąką, Do przygotowanych form wsypujemy pokruszone herbatniki, następnie warstwę jabłek, rodzynki w likierze a całość posypujemy kruszonką i cynamonem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę lub dłużej aż kruszonka się zarumieni.
Podajemy ciepłe.

 





             SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz