piątek, 29 marca 2013

Tartaletki z łososiem

Zaczęło się od tego, że w pobliskim sklepie zobaczyłam naczynia na mini tartę. Od razu się w nich zakochałam ;p Właściwie można w nich robić każdą tartę, którą wcześniej piekliśmy w dużej formie. Dziś proponują coś szybkiego, pysznego i zdrowego a do tego postnego :D.

Tartaletki z łososiem:
*opakowanie gotowego ciasta francuskiego (można użyć kruchego)
*100g łososia wędzonego lub świeżego
*1 jajko
*100ml śmietanki 30-36%
*sól, pieprz, płatki chilli



Tartaletki wykładamy ciastem francuskim przykrywamy folią aluminiową na którą wysypujemy np. fasolę suszoną celem obciążenia ciasta. Ciasto francuskie podczas pieczenia puchnie nam jednak zależy na wypełnieniu formy łososiem więc musimy uniemożliwić mu wzrost. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i podpiekamy ok. 5-8 minut. W międzyczasie do miseczki wlewamy jajko, dolewamy śmietanki i roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Taty wyciągamy z pieca zalewamy przygotowaną mieszanką na wierzch układamy kawałki łososia posypujemy płatkami chilli i wstawiamy do pieca. Gdy masa się zetnie (5-10 minut) tartaletki wyciągamy i możemy serwować. 
Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

2 komentarze:

  1. Mniam! Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog, strasznie mi sie podoba. dodaję do obserwowanych. Pozdrawiam .
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń