poniedziałek, 27 stycznia 2014

Pyry z jogurtowym guacamole

Przepis powstał po obejrzeniu jednego z odcinków Jakubiak Lokalnie. Wariacja na temat pyry Poznańskiej po mojemu :)




To proste, świetnie wyglądające i smaczne danie. Wystarczą:

  • ziemniaki najlepiej tej samej wielkości
  • oliwa
  • sól
  • avocado
  • jogurt grecki
  • papryczka chilli
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
Ziemniaki wyszorować, natrzeć oliwą i oprószyć solą. Piekarnik nagrzać (180 stopni), ziemniaki poukładać na blaszce i piec w piekarniku aż będą miękkie w środku i chrupiące na wierzchu.
Avocado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć. Miąższ pokroić drobno lub rozgnieść widelcem, wrzucić do miski, dodać jogurt grecki, posiekaną drobno chilli i czosnek, wycisnąć sok z limonki, doprawić solą.
Pyry wyjąć z pieca, przekroić na pół i podawać gorące z dipem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz