Ktoś, kto śledzi mojego bloga zapewne wie, że połowa sukcesu dania, które przygotowuję to jego wygląd. Tak też jest w przypadku wariacji na temat sushi.
Co będzie potrzebne:
- ryż do sushi
- pół kilograma świeżego fileta z łososia
- pasta wasabi
- marynowany imbir
- ciemny sos sojowy
- cytryna
- ocet ryżowy
- krążek do potraw
- olej sezamowy
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Łososia kroimy baardzo drobno, przekładamy do miski. Łososia doprawiamy kilkoma łyżkami sosu sojowego, łyżką wasabi i łyżką octu. Ręce nacieramy cytryną, nabieramy ryż i przekładamy do krążka, uklepujemy, ryż smarujemy wasabi, nakładamy porcję łososia. Powtarzamy tyle razy na ile pozwolą nam składniki. Serwujemy skropione olejem sezamowym z imbirem, wasabi i sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz