wtorek, 3 lutego 2015

Sałatka ze szpinakiem i gorgonzolą podana z szybką ciabattą

Szybka kolacja z kieliszkiem dobrego wina? Proszę bardzo... :)

sałatka ze szpinakiem i gorgonzolą

sałatka ze szpinakiem i gorgonzolą





szybka ciabatta
Składniki sałatki:

  • szpinak baby
  • pomidorki koktajlowe
  • gorgonzola
  • kiełki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz


Składniki ciabatty:
szybka ciabatta
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 20g drożdży
  • płaska łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • garść siemienia lnianego
  • oliwa z oliwek
szpinak pomidorki gorgonzola

Do miski wsypać mąkę, pokruszyć drożdże, dodać wody, przypraw i siemienia (lub innych ulubionych ziaren- ja dodawałam także słonecznik czy dynie oraz zioła prowansalski). Wymieszać przez 10s do połączenia składników (nie wyrabiać!). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 

Szpinak umyć i osuszyć. Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone na ćwiartki pomidory oraz gorgonzolę. Całość posypać kiełkami rzodkiewki- dodadzą ostrości i polać sosem powstałym z soku z cytryny, oliwy i przypraw.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ręce wysmarować oliwą i wyjąć z miski ok. 1/3 ciasta, następnie niezbyt dokładnie je skręcić i ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Czynność powtórzyć. Ciabatki nasmarować oliwą i oprószyć ziołami prowansalskimi. Blachę wstawić do piekarnika. Ciabatty piec ok. 20 minut, pod koniec pieczenia można ustawić termoobieg aby się ładnie zezłociły


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz