wtorek, 24 lutego 2015

Przystawka z granatem, guacamole i krewetkami Black Tiger

Efektowna i smaczna przystawka, a do tego samo zdrowie! 



Składniki (na 4 porcje):

  • 1 dojrzały granat
  • 1 avocado
  • 12 krewetek Black Tiger
  • sól
  • pieprz cayenne,
  • sok z 1 limonki
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • pieprz czarny

Granata obieramy...choć mój sposób trudno nazwać obieraniem :) mianowicie granat przekrawam na pół i wystukuje z niego owoce za pomocą chochli do zupy. Jest to szybki i sprawdzony sposób-spróbujcie! 

Avocado przekrawam na pół, usuwam pestkę i za pomocą łyżki wyskrobuje jego wnętrze do miseczki. Następnie rozgniatam, doprawiam sokiem w połowy limonki, solą i pieprzem cayenne. 

Na patelni roztapiam masło z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu czarnego. Na patelni układam krewetki i szybciutko obsmażam z obu stron.

Do naczynia (ja użyłam szklanek) wkładamy 1/4 owoców granatu na to nakładamy czwartą część guacamole i na wierzch 3 krewetki. Polewamy pozostałym na patelni masłem czosnkowym.
Podajemy ciepłe lub zimne. 



wtorek, 3 lutego 2015

Sałatka ze szpinakiem i gorgonzolą podana z szybką ciabattą

Szybka kolacja z kieliszkiem dobrego wina? Proszę bardzo... :)

sałatka ze szpinakiem i gorgonzolą

sałatka ze szpinakiem i gorgonzolą





szybka ciabatta
Składniki sałatki:

  • szpinak baby
  • pomidorki koktajlowe
  • gorgonzola
  • kiełki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz


Składniki ciabatty:
szybka ciabatta
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 20g drożdży
  • płaska łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • garść siemienia lnianego
  • oliwa z oliwek
szpinak pomidorki gorgonzola

Do miski wsypać mąkę, pokruszyć drożdże, dodać wody, przypraw i siemienia (lub innych ulubionych ziaren- ja dodawałam także słonecznik czy dynie oraz zioła prowansalski). Wymieszać przez 10s do połączenia składników (nie wyrabiać!). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 

Szpinak umyć i osuszyć. Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone na ćwiartki pomidory oraz gorgonzolę. Całość posypać kiełkami rzodkiewki- dodadzą ostrości i polać sosem powstałym z soku z cytryny, oliwy i przypraw.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ręce wysmarować oliwą i wyjąć z miski ok. 1/3 ciasta, następnie niezbyt dokładnie je skręcić i ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Czynność powtórzyć. Ciabatki nasmarować oliwą i oprószyć ziołami prowansalskimi. Blachę wstawić do piekarnika. Ciabatty piec ok. 20 minut, pod koniec pieczenia można ustawić termoobieg aby się ładnie zezłociły