piątek, 16 listopada 2012

Pigwówka z wanilią i płatkami róży

Nic tak nie działa w mroźne zimowe wieczory jak domowa nalewka z pigwy :). Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C. Owoce i nasiona pigwy posiadają wiele właściwości leczniczych, znanych od czasów starożytnych, na różne dolegliwości i choroby przepisywał je sam Hipokrates. Są bardzo cenione w medycynie ludowej, choć mało wykorzystywane w celach leczniczych. Wzmacniają odporność organizmu po długotrwałej chorobie, regenerują i wzmacniają wątrobę, mają właściwości antybakteryjne i ściągające.

 
Do przygotowania nalewki potrzeba:
  • około 1l pigwy oczyszczonej z nasion i drobno posiekanej
  • 1 laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • płatki z 1 róży
  • kilka goździków
  • 2 spore łyżki miodu
  • 300 ml spirytusu 100 ml wody lub 500 ml wódki
Wszystkie składniki wkładamy do słoika szczelnie zamykamy odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce. Codziennie mieszamy, aby miód się rozpuścił. Po 2 miesiącach nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy 2 tygodnie po tym czasie możemy rozkoszować się wspaniałym cierpko słodkim smakiem domowej pigwówki :)     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz