sobota, 17 listopada 2012

Sezonowa sałatka z granatem i dressingiem czosnkowo-miodowym

Już są! A mowa o granatach, uprawiano je już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności! A teraz informacja dla Panów- odkryto, że granat obecny w diecie panów przeciwdziała w pewnym stopniu impotencji :D. *

Dziś proponuję mieszankę sałat z serem bałkańskim, pomidorami i oczywiście granatem. Całość została podana z dressingiem miodowo- czosnkowym z melasą z granatów.



Składniki: mieszanka sałat (ja dałam mini sałatę rzymską, rukolę, lollo roso), kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, 100g sera bałkańskiego pokrojonego w kostkę.

Dressing miodowo-czosnkowy: czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli i rozgnieść, dodać łyżkę miodu, następnie wycisnąć sok z połowy cytryn. Całość wymieszać. Następnie dolać 3-4 łyżki oliwy z oliwek i intensywnie mieszać przez około 1 minutę, aż dressing zgęstnieje. Na koniec dolać 1 łyżeczkę skoncentrowanego soku z granatów (na zdjęciu). Syrop z granatów jest doskonałym dodatkiem do marynat gdyż powoduje, że mięso kruszeje. Świetnie sprawdza się także w dressingach, ma słodko-kwaśny smak i jest zdrowy.
 
* www.planetazdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz