poniedziałek, 6 czerwca 2016

Krem z kalafiora

Kremowa zupa z brokuła to już standard, ale kalafior? Otóż okazało się, że TAK i to bardzo 😊. Inspiracją była przepyszna zupa jaką jedliśmy w restauracji Aleja 40 w Gdyni. Szczerze polecam było pysznie 👍

Zupa krem z kalafiora



Składniki:
  • 0,5 litra bulionu lub wody
  • 0,5 litra mleka
  • 1/2 selera
  • 1/2 cebuli
  • 4 ziemniaki
  • Kalafior
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • Serek topiony typu gouda
  • Łyżka masła
  • Kilka plasterków szynki dojrzewającej
  • Ser pecorino
Krem z kalafiora

Kalafior dzielimy na różyczki. Selera, ziemniaki i cebulę kroimy w kosteczkę. W garnku na maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy selera, ziemniaki i kalafior. Smażymy 2 minuty po czym do garnka dolewamy bulion i mleko. Wsypujemy kaszę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 30 minut. 
Gdy warzywa są miękkie zupę przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę z dodatkiem serka topionego i soli. Podajemy z przysmażoną szynką dojrzewającą oraz startym serem pecorino. 
PS. Prawda, że piękny bukiet zebraliśmy dziś na polu z moim synkiem? 

1 komentarz:

  1. bardzo lubię kremy, a kalafiorowego jeszcze nie było mi dane jeść, chętnie przygotuję
    pozdrawiam :) i zapraszam do odwiedzin:
    http://parasole-reklamowe.c0.pl/

    OdpowiedzUsuń